0

This question was completely rewritten, see the previous version.


I have this XeLaTeX file:

\documentclass{article}
\usepackage{fontspec}

\begin{document}
\thispagestyle{empty}
\pagestyle{empty}  

äätewää--llll
\end{document}

which produces the (intended) image when compiled with C-c C-a:

result

my init.el used for that is:

(require 'package)
(dolist (source '(("marmalade" . "http://marmalade-repo.org/packages/")
                  ("melpa" . "http://melpa.milkbox.net/packages/")
                  ))
  (add-to-list 'package-archives source t))
(package-initialize)
(when (not package-archive-contents)
  (package-refresh-contents))
(defvar tmtxt/packages
  '( auctex))
(dolist (p tmtxt/packages)
  (when (not (package-installed-p p))
    (package-install p)))

(setq-default TeX-engine 'xetex)
(setq-default TeX-PDF-mode t)

all the above is expected so far


However, if i change my init.el to use a different viewer (latex-preview-pane-mode):

(require 'package)
(dolist (source '(("marmalade" . "http://marmalade-repo.org/packages/")
                  ("melpa" . "http://melpa.milkbox.net/packages/")
                  ))
  (add-to-list 'package-archives source t))
(package-initialize)
(when (not package-archive-contents)
  (package-refresh-contents))
(defvar tmtxt/packages
  '( auctex))
(dolist (p tmtxt/packages)
  (when (not (package-installed-p p))
    (package-install p)))

(setq-default TeX-engine 'xetex)
(setq-default TeX-PDF-mode t)

(custom-set-variables
 '(TeX-view-program-list
   (quote (("preview-pane-mode" latex-preview-pane-mode))))

 '(TeX-view-program-selection
   (quote
    (((output-dvi has-no-display-manager)
      "dvi2tty")
     ((output-dvi style-pstricks)
      "dvips and gv")
     (output-dvi "xdvi")
     (engine-omega "Atril")
     (output-pdf "preview-pane-mode")
     (output-html "xdg-open"))))
)

i receive with the same XeLaTeX source as above the following error:

!...............................................  
! For immediate help type H <return>.
! 
! See the fontspec documentation for further information.
! 
! instead of plain "latex" or "pdflatex".
! You must change your typesetting engine to, e.g., "xelatex" or "lualatex"
! 
! The fontspec package requires either XeTeX or LuaTeX to function.
! 
! Fatal fontspec error: "cannot-use-pdftex"
!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 2
    What command have you bound to C-c a? That key combination is not bound in standard auctex – it is reserved for private keybindings. (Same with C-c followed by any letter.) Also, do check that the variable is really set as you wanted it to. Use C-h v for this. – Harald Hanche-Olsen Apr 16 '16 at 12:04
  • Ah, sry. I confused the keybinding, I meant C-c C-a (TeX-command-run-all). But i don't know where I have that keybinding from (I didn't define it in my init.el), I've read that probably on the internet somewhere. The variable TeX-engine is set when I open a tex file. – toogley Apr 16 '16 at 14:05
  • Additionally: I've made a small but important error in my tex source code - However the given error message is still correct. – toogley Apr 16 '16 at 14:32
  • Ah, the C-c C-a keybinding is standard with auctex. I am not sure what you are saying about TeX-engine. Can you check its value after opening the TeX file, in the TeX file's buffer? Just in case some hook goes and changes it buffer-locally or something. – Harald Hanche-Olsen Apr 16 '16 at 15:06
  • 3
    C-c C-c executes the command returned by the expansion of %(latex). I really can't understand what's the problem. You should provide a full recipe to reproduce your problem starting from emacs -Q, otherwise it'll very difficult for anyone to help you. – giordano Apr 16 '16 at 15:48

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Browse other questions tagged or ask your own question.