1

I am trying to setup mew to use a gmail account provided by my college. I am on Ubuntu 18.04 and using emacs 25. This is my (anonymized) .mew:

(setq mew-config-alist
      '((default
          (mailbox-type          imap)
          (proto                 "%")
          (prog-ssl              "/usr/local/bin/stunnel")
          (imap-server           "imap.gmail.com")
          (imap-ssl-port         "993")
          (imap-user             "uname@student.college.tld")
          (name                  "Full Name")
          (user                  "uname")
          (mail-domain           "student.college.tld")
          (imap-ssl              t)
          (imap-size             0)
          (imap-delete           t)
          (imap-queue-folder     "%queue")
          (imap-trash-folder     "%Trash")
          (smtp-ssl              t)
      (smtp-auth             t)
          (smtp-auth-list        ("PLAIN" "LOGIN" "CRAM-MD5"))
          (smtp-user             "uname@student.college.tld")
          (smtp-server           "smtp.gmail.com")
          (smtp-ssl-port         "465")
      (use-cached-password   t)
      (ssl-verify-level      0)
      (prog-ssl-arg "fips=no\n"))))

The following is in my .emacs related to mew:

(autoload 'mew "mew" nil t)
(autoload 'mew-send "mew" nil t)
(setq read-mail-command 'mew)
(autoload 'mew-user-agent-compose "mew" nil t)
(if (boundp 'mail-user-agent)
    (setq mail-user-agent 'mew-user-agent))
(if (fboundp 'define-mail-user-agent)
    (define-mail-user-agent
      'mew-user-agent
      'mew-user-agent-compose
      'mew-draft-send-message
      'mew-draft-kill
      'mew-send-hook))

and the following in my /ect/stunnel/stunnel.conf:

[imaps]
accept = 993
connect = 143
[ssmtp]
accept = 465
connect = 25

However, mew hangs on Creating an SSL/TLS connection and I don't know why.

Edit: I am on mew 6.8, stunnel 5.44 and stunnel /ect/stunnel/stunnel.conf yields the following:

[ ] Clients allowed=500
[.] stunnel 5.44 on x86_64-pc-linux-gnu platform
[.] Compiled/running with OpenSSL 1.1.0g  2 Nov 2017 
[.] Threading:PTHREAD Sockets:POLL,IPv6,SYSTEMD TLS:ENGINE,FIPS,OCSP,PSK,SNI Auth:LIBWRAP
[ ] errno: (*__errno_location ())
[.] Reading configuration from file /etc/stunnel/stunnel.conf
[.] UTF-8 byte order mark not detected
[.] FIPS mode disabled
[ ] Compression disabled
[ ] PRNG seeded successfully
[ ] Initializing service [imaps]
[!] Service [imaps]: TLS server needs a certificate`

edit2: Problem was resolved by adding client=yes under ssmtp in stunnel conf

  • Can we know please, what version of Mew, what version of Stunnel are you using? Can you run stunnel /etc/stunnel/stunnel.conf from your command line and tell us what was the output? – Nsukami _ Sep 12 '18 at 3:15
  • edited post with more info – Mecha_Magpie Sep 13 '18 at 6:21
2

The problem was resolved by simply adding client=yes under ssmtp in stunnel.conf

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.