3

Easy templates in Org 9.2 are not working for me on GNU Emacs 26.1 (build 1, x86_64-w64-mingw32) of 2018-05-30.

I have changed my elpa/ directory to smelpa/. I load emacs -q and switch to the *scratch* buffer and toggle M-x org-mode. A call to org-version returns

Org mode version 9.1.9 (release_9.1.9-65-g5e4542 @ c:/Program Files/emacs-26.1-x86_64/share/emacs/26.1/lisp/org/)

When I type <s TAB, the easy template expands as expected.

<s|<-----<press TAB here>

#+BEGIN_SRC 

#+END_SRC

Now, to upgrade to Org 9.2, I do list-packages and install org. (For some reason package-install doesn't return org). Returning to the *scratch* buffer, running org-version returns

Org mode version 9.2 (9.2-elpa @ c:/Users/%USERNAME%/.emacs.d/elpa/org-9.2/)

It seems like Org 9.2 installed correctly. The same is true if I just directly install Org 9.2 and create a new org buffer (i.e. don't load the default org first). Easy templates won't work in Org 9.2.

I looked around for a bug tracker, but I don't see anything on the official repo.

  • Did I install Org 9.2 correctly?
  • Is there perhaps some compiled file lingering somewhere from a bad install?
  • If this is a bug, how do I submit it? With report-emacs-bug?
  • Could it be an org-mode dependency that needs an update? – wef Jan 8 at 22:14
5

Note that the following answer is mostly a citation of two answers in the corresponding reddit article.

They changed the template system in orgmode 9.2.

You get the old easy-template system back

  • by adding (require 'org-tempo) to your init file or
  • by adding org-tempo to the list org-modules. You can do that by customizing org-modules.

Alternatively you can try the new structured template mechanism. The command org-insert-structure-template bound to C-c C-, gives you a list of #+begin_-#+end_ pairs that narrows down while you type and you can use completion.

0

To address the side questions:

Did I install Org 9.2 correctly?

Yes. Installing org via list-packages will "override" the default version. This can be seen by running org-version. Note that it may be necessary to restart Emacs (or the Emacs server).

If this is a bug, how do I submit it? With report-emacs-bug?

According to the org-mode homepage (at the bottom), use M-x org-submit-bug-report. Make sure you Ask Questions the Smart Way so as not to spam the developers! This would include checking the release notes of the new version!

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.